Işkın yapraklarının zehirli olduğu bilinir. Bu nedenle sadece gövdesi tüketilir. Bitkinin çiçekleri aynı zamanda güzel kokuludur. Mutfaklarımızda henüz layık olduğu yeri alamasa da ışkın otu aslında içinde barındırdığı olağanüstü faydaları ile tam bir şifa kaynağı deposudur.
Başta kanser olmak üzere pek çok rahatsızlığa ve hastalığa iyi gelen ışkın doğal bir ilaç niteliğine sahiptir.
Işgın Otunun Faydaları Nelerdir?
Pek çok farklı kırmızı sebzede bulunan polifenol isimli madde ışgın otunda yüksek miktarda mevcuttur. Bitkinin kansere karşı önleyici etkisi bu özelliğinden ileri gelir. Hücre yenileyici etkisi sayesinde ışkın otu kanser hastaları için umut kaynağı haline gelmiştir. Üzerinde hala çalışılan bu bitkinin kanserli hücrelerin gelişimini durduğu sonucu Amerika ve İngiltere’de yapılan deneyler sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu türden mucizevi etkilere sahip olan ışkın otu kanser tedavisi ilaçlarının içeriğinde kullanılması gereken maddeler arasındaki yerini almıştır.
Işkın otu özellikle lösemi ile mücadelede kullanılmaktadır. A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri yönünden zengin bir içeriğe sahip olan bitki hayati tehlikenin ihtimaller dahilinde olduğu pek çok hastalığa iyi gelir.
İştah açıcı bir etkiye de sahiptir ve zayıflıktan mustarip kişilerin kilo almasına yardımcı olur.
Işgın otu faydaları arasında vücudu daha dirençli kılmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi etkiler yer alır.
Sarılık ve havale sırasında kişide ortaya çıkan ateşi düşürmek amacıyla kullanılır.
Işkın otu kökü kaynatılarak elde edilen su tansiyon ve şeker düzenleyici etkiye sahiptir.
Sindirimi düzenler, midenin rahatlamasına yardımcı olur, bulantı gibi şikayetlerin giderilmesini sağlar.
Afrodizyak özelliğine sahiptir.
Kırışıklık giderici, cilt yenileyici, tazeleyici özellikleri vardır. Başarılı bir yaşlanma karşıtı ürünü olarak kullanılabilir.
Işkın otunun asetilkolin mekanizmasına etki ettiği bilinir ve buna bağlı olarak Alzheimer hastalığı için önleyici kabul edilir.
Işkın Otu Hangi Ayda Yetişir?
Türkiye’nin pek çok şehrinde yetişebildiği gibi yoğunluklu olarak Doğu Anadolu bölgesinde görülür. Bunun sebebi bitkinin, yüksekliği 1000 metre ile 4000 metreyi bulan yüksek dağlık alanlarda yetişmesidir. Karların erimesiyle beraber yüksek yaylalarda ortaya çıkan gövdesi köylüler tarafından kesilerek şehirlere getirilir.
Işkın otu tohumu toprağa bırakıldıktan sonra mayıs ayının ortalarına doğru yeşermeye başlar. Haziran ayının başlarına kadar büyümeye devam eder ve toplanır. Boyu ortalama 50 santimetreye çıkabilen bu bitkinin özellikle Erzurum ve Van çevresinde üretimi yaygındır.
Işkın Nerede Satılır?
Söz konusu şifalı bitkiyi bulmak ne yazık ki o kadar da kolay değildir. İstanbulda Sultangazi, Esenler, Fatih gibi ilçelerde seyyar satıcılar tarafından ve bazı semt pazarlarında satılmaktadır.
Baharla birlikte özellikle Van’da pazarlara düşen bu faydalı bitkiyi o bölgede özellikle çocuklar çok severek tüketmektedir.
Işkın Otu Nasıl Yenir?
En çok taze olarak tüketilmesi tavsiye edilen ışkın otu çiğ olarak bir muz gibi soyularak yenir. Tadı ise kiviyi benzer mayhoş bir tadı vardır.
Bu vitamin deposu olan otu mutlaka senede bir defa tüketmenizi tavsiye ederiz.
Hepsi Doğada
0 Yorumlar