Fesleğen (Reyhan) Nasıl Yetiştirilir?
Bu bitkiyi Nisan-Mayıs aylarında tohum olarak ekebilir veya fide olarak satın alıp tercih ettiğiniz bir saksıya dikebilirsiniz. Perlit,humus içeren torflu toprakları tercih ederseniz bitkiniz daha hızlı ve daha sağlıklı büyüyecektir. Fesleğenin en sevdiği ortamlar ise cam kenarı, teras, balkon olduğu gibi bahçenizdede rahat bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Güneşli bir ortam olması ve şiddetli rüzgarlardan korunması gerekir. Toprağı kuruduğunda bulunduğu ortama göre haftada bir yada iki kere sulanması yeterli olacaktır.
Fesleğen (Reyhan) Tohumu Nasıl Alınır?
Her fesleğen gelişimini tamamladıktan sonra çiçek açmaya başlar, çiçeği kurur ve içinde pirinç tanesinden daha küçük siyah tohumlar oluşur. Sizde çiçeği kuruduktan sonra yavaşça elinizle ovalayarak diğer elinize tohumları alabilir ve bir sonraki sene ekmek için saklayabilirsiniz.
Fesleğen (Reyhan) Sivrisinekleri Kovarmı?
Evet, kovar. Sadece sinekleri değil birçok haşereleri bulunduğu ortamdan uzak tutur. Bunun sebebi ise sadece bitkinin verdiği yoğun kokusudur. Özellikle domates seralarında fidelerin arasına haşereleri uzak tuttuğu için fesleğende ekerler. Sizde kapı önüne, balkona, cam kenarlarına ve ektiğiniz sebzelerin yanında fesleğen bulundurabilirsiniz.
Solmuş Fesleğen Nasıl Canlandırılır?
İlk olarak toprağını değiştirin ve sulama aralığına dikkat edin. Toprağını değiştirmeyecekseniz, sıvı gübre uygulayarak ve bitki dibine bir miktar kül, çay posası, yumurta kabuklarını ufalayarak verdiğiniz zaman gerekli vitaminleri sağlamış olacaksınız. Ayrıca bir şişe içerisine paslı çivi atarak 24 saat bekledikten sonra o suyu çiçeğinize dökerseniz, demir eksikliği varsa gidermesine yardımcı olursunuz.
Hepsi Doğada
0 Yorumlar